Ennen oli kaikki paremmin! 0

Kasvisruoka on viime vuosien aikana nostettu isosti esille. Netti on pullollaan kasvisreseptejä ja kaupan valikoima laajenee kasvistuotteissa jatkuvasti. Satokausikalenterin ilmaantuminen on helpottanut ennalta outojen vihannesten ja hedelmien kokeilemista, sillä sesonkiaikanaan ne ovat edullisimmissa hinnoissaan ja reseptejä on suorastaan tyrkyllä. Lihan eli proteiinin tilalla on tarjolla supersuosittua nyhtökauraa ja esimerkiksi härkistä, soijatuotteista puhumattakaan. Puoli kiloa päivässä, ei pitäisi olla kovin vaikea haaste.

Mutta onko kasvisruoka sittenkään uusi trendi?

Muistatko, kuinka paljon lihaa oli tarjolla 40-luvun sotavuosina? En minäkään, mutta ajalta lukemani kirjallisuus antaa ymmärtää, ettei kovinkaan paljon. Silloin lihaa ei yksinkertaisesti riittänyt kaikille, eikä ollut läheskään yhtä paljoa vaihtoehtoja tarjota kasvisruokaa, kuin tänä päivänä. Luin myös, että aikansa isännät eivät suosiolla syöneet kasvisruokaa, mutta taitava emäntä onnistui taikomaan ruoan lihaisaksi sisältämättä sitä tippaakaan. Oma mummuni muisteli ettei lapsuudessaan syöty muita salaatteja, kuin sallattia, eli rosollia. Oman maan juureksia syötiin paljon ja jatkeena luonnon antimia, kuten marjoja ja sieniä.

Loppujen lopuksi kuulostaakin ihan tutulta. Minunkin
lapsuudessani syötiin kasvisruokaa, vaikka lihasta ei ollut puutetta. Silloinen lempiruokani oli kaalikeitto ja äiti teki myös usein pinaattikeittoa. Kasvisgratiini on edelleen yksi suosikeistani, mutta kaipaa yleensä kylkeensä uusia perunoita. Mmm, uudet perunat ja kananmunakastike! Kuten vuosikymmeniä sitten, meilläkin syötiin joskus vain perunoita ja soossia. Arvostan uusia herkullisia reseptejä, mutta haluan myös kunnioittaa vanhoja ja muistuttaa, ettei tuo kasvisruoka ole mikään uusi keksintö. Eikä kannata mieltänsä pahoittaa vaikka koulut tai päiväkodit päättäisivät tarjota useampinakin päivinä kasvisruokaa, olihan meilläkin puuropäiviä! Mikään ei ole siis muuttunut.

Kasvisruokaa syödään meillä yhä useammin, joka osittain johtuu isosiskoni kasvispainotteisesta ruokavaliosta. Isosiskon pöydän äärellä olen tutustunut soijarouheeseen ja falafeleihin. Ja lukemattomiin muihin kasvisruokiin! Syön edelleen myös lihaa, mutta jostain syystä sitä ei tee ihan niin usein enää mieli.

Omat suosikkikasvisruokareseptit top5

Feta-kuskussalaatti
Bataattifalafelit
Myskikurpitsarisotto
Tomaattikeitto

Pitsapohjan ohje ja täytteiksi tomaattia, mozzarellaa ja rucolaa

Leave a Reply