Pipariksi meni! 0

Okei. Faktat pöytään. Ensimmäinen piparitaikina on leivottu ja mieli tekisi toista. Pipariähky tehdään meidän taloudessa niin huolella, ettei ennen lokakuuta tee niitä mieli. Mutta nyt tekee! Ensimmäisestä satsista leivottiin ”ihan vaan” -pipareita ja kyhäsin myös jonkinlaisen asetelman erääseen kilpailuun. Toinen taikina tarvitaan vielä muumitalo-piparkakkutaloa varten ja niille peruspipareille. Yleensä annan pipareita myös hieman joululahjojen kyljessä, joten on melko perustelua, että voimme laittaa uunin kuumaksi, eikö?


Siirappiset ruskeat piparit ovat tyttäreni lempipipareita. Se saattaa johtua siitä, että kyseiset piparit olivat ensimmäisiä, joita tuo neiti sai maistaa toisen joulunsa alla. Joka syksy minun työni hieman helpottuu, kun apulaiseni on vuoden kasvunsa jälkeen kiinnostuneempi osallistumaan myös esivalmistelutöihin. Koristeluosio taitaa silti olla kaikista kivoin, itse herkuttelun jälkeen tietenkin.


Välillä on hankalaa pitää näpit pois piparikipasta, josta mieleeni hiipi ajatus, että piparit voisivat maistua myös jossain muussa muodossa.

Kokeilin ensin kahvia. Kahvi keittyy nopeasti ja mahdollisen epäonnistuneen kokeilun jälkeen uusikin keittyy tosi nopeasti. Sekoitin joulumaustetta 1 tl 6 kuppia kohden. Vielä kun olisi viitsinyt maidon vaahdottaa, olisi joulukahvi ollut jo aika täydellinen. Vai pitäisikö tähän kupilliseen lorauttaa kermaa? Kahvipurujen joukkoon sopii myös pelkkä kardemumma, joka on muuten kärkisijoilla lempimausteissani.

Joulunmakuista kahvia sopii nauttia sohvannurkassa viltin alla, takkatulen loimutessa tietenkin!

Kaupasta löytyy valmista piparkakkumaustetta, mutta jos kaapistasi löytyy jo valmiiksi seuraavia mausteita, voit hyvin sekoittaa oman mausteseoksen.

Joulumauste:

2 rkl kanelia
1 rkl kardemummaa
1 rkl neilikkaa

Kotiisi saat joulun tuoksua jo pelkästään unohtamalla mausteseoksen keittiön pöydälle. Tuoksusta tulee vahvempi, kun laitat ripauksen kuumaan uuniin tyhjän pellin päälle. Kaurapuurossa mausteseos oli mielestäni liian vahvaa, eikä se myöskään ole parhaimmillaan kylmien jälkkäreiden maustajana. Joulunmakuinen pannari toimi mielestäni parhaiten! Lisää vain lempipannarireseptiisi 1-2 tl joulumaustetta!

Mihin sinä lisäisit joulumaustetta?

Jos etsit vielä herkullista piparireseptiä, minun suosikkini löytyy täältä! Piparintuoksuisia hetkiä, terkuin Ruokalähettiläänne!

Leave a Reply