Jotain menetettyä, jotain uutta! 0

Kesälaitumilta terveisiä! Olisi ihana sanoa, että blogi on ollut osaltani hiljainen, koska olen lomaillut koko kesän, mutta toisaalta tuntuu myös hyvältä sanoa, että töitä on riittänyt. Asiat pitäisi olla aika hyvällä tolalla, kun on töitä, eikö?

Myönnettäköön, etten kesällä ole ollut niin kokkausintoinen, mitä yleensä. Pannulla on pyörähtänyt nopeita ruokia ja olemme kuluttaneet myös enemmän lounasravintoloiden penkkejä. Ulkona syömiseen en kyllä helposti kyllästy.

Elokuun alussa kattilani jo huutelivat keittäjää ja vastasin lopulta huutoon itseänikin yllättäneellä innolla. Marjoja varten tyhjennetty pakastin onkin täyttynyt jälleen ruoasta, joita en ehdi samaan tahtiin syödä, mitä pannuilta valmistuu. Positiivinen ongelma, varsinkin kun kiireisiä arkipäiviä riittää yhä tulevaisuudessakin. Siitä kiitos työnantajalleni.

En ole muutamaan vuoteen grillannut kuin uunin grillivastuksella, koska minulla ei ole ollut grilliä. Kesän alussa sähkösavustinkin heitti hyvästit. Onneksi olin hidas uuden hankinnassa, koska ihanat entiset työkaverini antoivat läksiäislahjaksi uuden, hienomman ja tietysti paremman sähkösavustimen. Tässä versiossa on myös mahtava grillausmahdollisuus, joten nyt grillinkin voi hankintalistalta vetää yli. Rakastan yli kaiken savustettua kalaa ja tämä uusi savustin pääsikin tositoimiin jo heti seuraava päivänä. Lisää Muurikan ihania tuotteita löydät täältä.

Sähkösavustimella savustaessa ei voi epäonnistua. Tässä askeleet täydelliseen savuloheen:

1. Osta kala. Palvelutiskiltä ostaessasi, voit pyytää myyjää laittamaan savustussuolan jo valmiiksi fileeseen näin sinun ei tarvitse availla pakettia kotona, kuin vasta savustuksen alkaessa. Myyjä saattaa kysyä, koska aioit savustaa, näin hän tietää säädellä suolan määrää. Kala kannattaa suolata ainakin muutamaa tuntia ennen! Voit maustaa filettä myös esimerkiksi mustapippurilla. Sweet chili -lohta saat kuorruttamalla fileen heti savustuksen loputtua reilusti sweet chili -kastikkeella.

2. Laita puruja muutama kourallinen purupellillle ja saadaksesi kalalle kauniin kultaisen pinnan, voit heittää joukkoon myös muutaman sokeripalan. Laita purupelti pönttöön alimmaiseksi ja savustuspönttö kuumenemaan.

3. Jos fileessä on karkeaa merisuolaa, voit pyyhkäistä suolat pois ennen savustusta. Suojaa ritilä leivinpaperilla ja aseta file keskelle. Laita pönttöön ensin rasvapelti ja lopuksi ritilä. Kansi kiinni!


4. Anna kalan savustua n. 20 min riippuen fileen paksuudesta.

Savukala hupenee yleensä aika nopeasti, siksi suosittelenkin varaamaan filettä arvioitua isompi määrä. Jos sitä sattumalta jää, on munakkaat ja salaatit seuraavina päivinä astetta parempia!

Leave a Reply