Kuvio kantaa merkitystä 0

Satakunnan Osuuskaupan juhlavuoden ilmeen suunnittelu on ollut alusta alkaen minulle merkityksellinen prosessi. Sen aihio on ollut päässäni jo pidemmän aikaa. Alusta asti suunnitelmassa on ollut jotain käsityöhön liittyvää ja turkoosia väriä. Jossain vaiheessa syntyi idea, että logossa olisi kudottu maisema, ja tein kuviosta mallineuleen, jota kokeilin villalangasta.

Eräässä käsityönäyttelyssä oli esillä vanhoja upeita ristipistotöitä, ja niiden kautta syntyi ajatus, että neulotun kuvion sijaan ilmeessä voisi olla ristipistoista muodostettu maisema. Sen symboliikka loksahti paikoilleen kuvaamaan kaikkea sitä, mitä sadan vuoden historiaan mahtuu: Aika on kuin kangasta, jonka kuvio muodostuu ihmisistä.

Kuvio kääntää katseemme historiaan, jo tehtyyn työhön. Ennen meitä olleet ihmiset ovat jättäneet jälkensä kankaaseen. Jokainen pistos kankaassa on tärkeä, jokainen lanka kantaa merkitystä. Meitä ennen olleet satakuntalaiset ovat kaikki jollain tapaa osa osuuskaupan historiaa. He loivat sen kuvion, josta nykyinen Satakunnan Osuuskauppa muodostuu.

Ristipistotyön lopullinen kuvio muodostuu vasta, kun jokainen pisto on paikoillaan. Kuvion yksittäiset osat ovat yhtä tärkeitä ja merkityksellisiä, sillä ilman niitä kuvio ei ole täydellinen. Se kuvaa myös osuuskaupan omistuspohjaa ja yhteisöllisyyttä.

Kuvio toistuu Satakunnan Osuuskaupan juhlavuoden materiaaleissa monella eri tavalla.

Ristipiston toinen merkitys onkin ymmärrys siitä, että jokaisella meillä on oma paikkamme kuviossa – niin osuuskaupan työntekijöillä kuin asiakkaillakin ja kaikilla, jotka ovat kosketuksissa heihin jollain tavalla. Jokainen sana, teko ja jopa ajatus rakentaa sitä maailmaa, jossa elämme.

Juhlavuoden kuviosta muodostuu maisema, jonka väreissä toistuvat metsän, pellon ja veden värit. Siinä voi nähdä myös auringon välkkyvän veden pinnassa tai oksien läpi. Kuvio ei ole vielä valmis; me yhdessä muokkaamme sen sellaiseksi kuin haluamme.

Tutustu juhlavuoteen 100kunta.fi.

Leave a Reply