Reppu aina pakattuna 0

Kun viranomaisille tulee tieto, että esimerkiksi muistisairas vanhus on kateissa, lähtee käyntiin operaatio, jonka johdosta vapaaehtoisten kännykät toimialueella piippaavat tekstiviestihälytyksen merkiksi.

Noin vuosi sitten osallistuin Vapaaehtoisen pelastuspalvelun etsinnän peruskurssille. Silloin en tiennyt Vapepasta oikein mitään, ainoastaan että kurssin käytyäni voisin osallistua kadonneiden ihmisten etsintään. Ilokseni huomasin melkein ensimmäiseksi, että SOK tukee Vapepan toimintaa.

Kahden päivän kurssi huipentui illan pimeydessä tehtyyn maastoetsinnän harjoitukseen, jossa etsittiin metsään piiloutunutta ihmistä. Tasku- ja otsalamppujen valossa metsässä etenevä etsintäketju löysi kohteensa – ja minä uuden harrastuksen.

Vapepa1

Viime keväänä perustimme paikallisen hälytysryhmän samaisella kurssilla olleiden kanssa. Siitä lähtien minulla on ollut etsintäreppu aina pakattuna siltä varalta, että hälytys sattuu tulemaan. Pari kertaa hälytys onkin tullut, mutta itse en ole vielä päässyt tosietsintään mukaan. Etsintätaitoa ja motivaatiota on kuitenkin mahdollista ylläpitää osallistumalla harjoituksiin. Olin esimerkiksi mukana Eurassa loppukesästä yhteisharjoituksessa, jossa oli maastoetsintäporukan lisäksi myös koirakkoja sekä vesi- ja lentopelastusvapaaehtosia.

vapepa3

On ollut hieno oppia uutta, esimerkiksi viestiliikenteen käytäntöjä etsinnän aikana ja erilaisia etsintämenetelmiä. Lisäksi on tullut verestettyä jo unohtuneita taitoja, kuten kompassin käyttöä. Vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa yhdistyy tärkeä työ, luonnossa liikkuminen ja loistava yhteishenki, joten ei ihme, että harjoituksista ja kursseista jää pitkäksi aikaa todella mahtava fiilis.

Jos kiinnostuit toiminnasta, käy katsomassa, minkä toimikunnan alueelle kuulut ja ota yhteyttä toimikunnan yhteyshenkilöön. Hälytysryhmät ottavat miellään uusia ihmisiä mukaan toimintaan.

Info

Mikä Vapepa?

– Perustehtävänä on auttaa avun tarpeessa olevia ihmisiä.

– 50 järjestön ja yhteisön muodostama vapaaehtoisten auttajien verkosto.

– Organisoitua kansalaistoimintaa.

– Viranomaisten tukena.

Tehtäviinsä koulutetut vapaaehtoiset etsivät kadonnutta maastosta, antavat loukkaantuneelle ensiapua,  järjestävät kotinsa menettäneille majoitusta ja vaatteita, evakuoivat ihmisiä tulvan iskiessä ja antavat järkyttyneelle uhrille henkistä tukea. Vapaaehtoiset toimivat juuri siellä, missä viranomainen heitä eniten tarvitsee.

» Lisätietoa nettisivulla >>

Leave a Reply